Kalmer worden door de juiste ademhaling

Heb je wel eens een advies gekregen om dieper te ademen om jezelf te kalmeren? Het is een veelvoorkomend advies, maar dit effect is meestal van korte duur, aangezien een paar keer diep inademen je fysiologie niet zal veranderen. Sterker nog, alleen focussen op grote inademingen kan je angst verergeren. In plaats van je te concentreren op hoe diep je inademt, focus je op de lengte en het einde van je uitademing. Probeer dit te oefenen als je rustig en kalm bent. Dan wordt het een onderdeel van je natuurlijke ademhaling. Je ademweerstand zal veranderen door deze onderstaande regelmatig gecontroleerde, maar eenvoudige ademhalingsoefeningen. Vervolgens groeit je vermogen om je aan te passen in verschillende stressvolle situaties ,zonder dat je wordt beïnvloed door een negatieve stemming en ontwikkel je adem veerkracht en emotionele veerkracht.

Als je jezelf vertelt dat je dit al weet en dat het heel simpel is, ondermijn je de kracht er van. Als je er echt in gelooft en er aandacht voor hebt en er tijd voor maakt of te oefenen zul je er een blijvend effect van gaan merken. Met name liggende oefeningen zijn uitstekend voor een kalmerend effect, omdat je het lichaam niet rechtop hoeft te houden. De aandacht ligt op het beoefenen van een meer milde inademing waarbij een vrije, onbelemmerde uitademing mogelijk is. Dit helpt in tegenstelling tot een grote en volledige inademing het angstrespons te verminderen door het positieve ademhalingseffect. Dit is een belangrijke wijze van voorbereiding op de yogaademhaling, ook als yogatherapie aanbevolen in geval van angst of paniekaanval.

Beoefening

  1. Ga ontspannen en comfortabel op de buik liggen op de vloer, mat, bed of bank. Liggen reguleert een soepele inademing en zorgt voor een vrije uitademing. Door met gevouwen armen en het hoofd gestrekt op de buik te liggen, ontstaat er een lichte verhoging van de ribben. Dit maakt een diepere buikademhaling mogelijk en je maakt meer gebruik van de longcapaciteit, waardoor de ruimte toeneemt en dus een grotere zuurstoftoevoer wordt geboden.
  2. Vouw je armen en leg je voorhoofd op je onderarmen, ontspan je lichaam en benen. Neem even de tijd om je ondergrond waar te nemen en je gedragen te voelen door de grond.
  3. Adem in via de neus tot een gemiddelde capaciteit, laat de buik- en zijribben uitzetten zodat het voelt dat de rug omhoog komt en zich uitzet.
  4. Adem uit via de neus zonder extra inspanning en laat de ademhaling naar buiten stromen en het lichaam mee naar beneden zinken. Adem volledig uit. Voel dan hoe je even de tijd neemt en het einde van je uitademing waarneemt en een natuurlijk kort rustmoment ervaart. Een moment van even niets, een leegte, alvorens de nieuwe inademing zich aandient. Forceer dit moment niet, observeer het moment van stilte tussen de uit- en in ademing.
  5. Herhaal deze in- & uitademing rustig en kalm voor minstens 25 ademhalingen.
  6. Voel dan even na, de sensaties die je in je lichaam ervaart. Neem even moment van rust.

Manon als adem- en yoga therapeut, bedrijfstrainer & coach heeft veel ervaring op het gebied van werken met groepen om bewuster en met aandacht in het leven te staan. Een goede ademhaling is een belangrijk aspect bij het beoefenen van yoga. Haar meer dan 20 jarige ervaring in authentieke adem en yoga tools, vele reizen naar India en Thailand voor studies bij de oorsprong, hebben ervoor gezorgd dat ze haar kennis op een praktische en toegankelijke wijze overbrengt.

Recente blogs
Deze blog delen