Slaapmeditatie voor een betere nachtrust

Slaapmeditatie

Herken je dit? Na een drukke dag lig je eindelijk in bed en je komt maar niet in slaap. Je ligt te piekeren en er dwalen er allerlei gedachtes door je hoofd. Je slaapt onrustig en wordt vaak wakker en ’s ochtends voel je je totaal niet uitgerust. Veel mensen kampen met slaapstoornissen, slapeloosheid of slecht slapen en zijn ten einde raad. Wist je dat slaapmeditatie goed kan helpen tegen slaapproblemen en een goede nachtrust in het algemeen?

Waarom een slaapmeditatie

Een slaapmeditatie kan je helpen om meer rust en ontspanning te ervaren en makkelijker in slaap te vallen. Het kan je ook helpen je slaapkwaliteit te verbeteren. Een goede nachtrust is nodig om de prikkels die je overdag opdoet te kunnen verwerken. Daarnaast kan het lichaam tijdens de slaap herstellen en daarmee versterkt het je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Stress neemt af en slaapkwaliteit neemt toe. Na een goede nachtrust word je uitgerust wakker en voel je je opgewekt, energiek en alert gedurende de dag.

de werking van slaap meditatie

Tijdens een slaapmeditatie verleg je de focus van het hoofd (gedachtes) naar het lichaam (voelen); zoals het voelen van fysieke sensaties of je adem. Je activeert het parasympatisch zenuwstelsel, een ontspannen staat waarin ruimte is voor rust en herstel. Er bestaan veel verschillende vormen en manieren om een slaapmeditatie uit te voeren. Belangrijk is dat jij een manier vindt die bij jou past.

Je kunt een slaapmeditatie zittend doen, naast je bed of op een andere fijne plek waar jij tot rust kunt komen. Het kan ook liggend in bed. Je hoeft dan niet meer van positie te veranderen of in actie te komen en je kunt direct na het mediteren gaan slapen.

geleide slaapmeditatie

Tegenwoordig zijn er diverse apps die je kunt gebruiken als hulpmiddel tijdens je meditatie. Als slaapmeditatie kun je een geleide meditatie aanzetten zoals een bodyscan of een meditatie gericht op ontspanning of dankbaarheid. Er zijn ook specifieke slaapmeditaties te vinden die gericht zijn op het ontspannen in slaap vallen.

andere soorten slaapmeditatie

Ontspanningsmuziek
Een makkelijke en toegankelijke manier om tot rust te komen is het luisteren naar ontspannende muziek. Je kunt muziek aanzetten met een bepaalde frequentie (trilling), natuurgeluiden of ‘white noise’.

Meditatie zonder begeleiding
Tijdens een meditatie zonder begeleiding breng je zelf je aandacht naar binnen en kun je je concentreren op een ding. Je kunt bijvoorbeeld focussen op je ademhaling, fysieke sensaties in je lichaam of een plek visualiseren waar jij graag bent en waar jij je prettig voelt. Tijdens de meditatie neem je waar wat zich aandient, zonder oordeel en zonder iets te hoeven veranderen. Alles is zoals het mag zijn in het huidige moment.

Ademhalingsoefening
Daarnaast kan het uitvoeren van een ademhalingsoefening ook een gunstig effect hebben in het ervaren van ontspanning en het kalmeren van je zenuwstelsel. De focus ligt hierbij op het verlengen van je uitademing. Je kunt bijvoorbeeld vier tellen inademen en dan je uitademing rustig verlengen naar 8 tellen.

Yoga Nidra
Deze vorm van yoga betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’ en is een diepe, heldere practice waarbij je in een ontspannende houding (savasana) geniet van een diepe staat van rust. Tijdens een Yoga Nidra sessie laat je je door de stem van de docent begeleiden door de lagen in je bewustzijn. Deze eeuwenoude practice helpt je diep te ontspannen, stress en angst te verminderen en te overwinnen, rustiger te slapen en spiritueel te groeien. Hier is het juist de kunst om niet in slaap te vallen, maar het is een fijne practice om in de avond te beoefenen zodat je lekker ontspannen naar bed gaat.

Tot slot nog een aantal tips voor een goede nachtrust

Creëer je eigen slaapritueel om lichaam en geest voor te bereiden op je nachtrust. Je kunt hierbij denken aan het nemen van een warme douche, het drinken van een kopje kruidenthee of het lezen van een boek. Je kunt al je gedachtes opschrijven of drie dingen waar jij op dat moment dankbaar voor bent. Het uitvoeren van een aantal zachte yin yoga houdingen helpt je om meer in connectie met je lichaam te komen en de laatste fysieke spanning te kunnen loslaten.

Er zijn tal van mogelijkheden, belangrijk is dat je een manier kiest die bij jou past, je fijn vindt om te doen en waarbij je positieve effecten ervaart.

Verdieping in meditatie

Ben je benieuwd wat meditatie voor jou kan betekenen? Er vinden regelmatig online meditatiecursussen plaats bij Yogaplace. Bekijk hier het workshops & cursussen aanbod.

Recente blogs
Deze blog delen