Ashtanga Yoga
- Home
- Yoga
- Yogavormen
- Ashtanga yoga
Ashtanga yoga is een actievere vorm waarbij adem en beweging samenkomen. Bij Yogaplace vind je naast deze yogavorm ook andere soorten yoga. Voor ieder niveau, van beginnende tot ervaren yogi’s.

Bekijk hier een video van een Ashtanga-les van Eveline Smeets, senior yoga docente bij Yogaplace.
Ashtanga yoga
Bekijk vormen in lesrooster: Ashtanga led, Ashtanga Mysore style, Ashtanga in depth
Deze yoga is een energieke yogavorm waarbij de ademhaling de gids vormt voor een vaste reeks van houdingen, die worden asana’s genoemd. Door de Ashtanga houdingen en je ademhaling leer je jouw geest en lichaam in verbinding te laten komen. Ashtanga yoga is een actievere en tartende lesvorm, ook wel Yan yoga genoemd.
Benieuwd wat Ashtanga yoga voor jou kan betekenen? Boek een gratis proefles en ervaar het zelf.
Ashtanga is een yogamethode die passend is voor mensen die aan hun fysieke, mentale en spirituele ontwikkeling willen werken. Ashtanga yoga is van generatie op generatie doorgegeven en is een methode, die kan leiden tot persoonlijk transformatie. Voordat dit punt bereikt wordt zal je ook fysieke en mentale resultaten merken, zoals een goede houding en meer mentale rust.
Het dagelijkse of wekelijkse beoefenen van Ashtanga yoga, hoe lang of kort, is een effectieve manier om kracht, flexibiliteit, concentratie, mentale evenwichtingheid en een verbeterende immuniteit te verkrijgen.
Yogaplace biedt ook les aan in:
Ervaar het effect van yoga direct
Wat is Ashtanga yoga
Ashtanga verwijst naar de acht takken die door Rishi Patanjali zijn beschreven zo rond het begin van de jaartelling. Letterlijk betekent het de acht ledematen. Elke tak heeft zijn eigen onderdeel, zoals ademhaling, het naar binnen richten en meerdere takken zijn gewijd aan sociaal gedrag. Doel is om in een dieper en breder beustzijn te komen. Dit hoeft niet pas te gebeuren door alle takken te beoefenen, soms kan het ook door enkele gebeuren. Ook hoeft het niet in opeenvolgende stadia te verlopen. Asana’s, of wel houdingen zijn een expressie van het samengaan van geest en lichaam Elke asana wordt op een vaste manier ingezet, volgehouden en voltooid
Hoe bekend is Ashtanga yoga?
Na 1950 bezochten steeds meer mensen uit het westen India en maakte kennis met andere leefwijzes en de oude wijsheden van Yoga. De opgedane kennis en ervaring name ze weer terug en paste ze toe in jun eigen shala’s en zo groeide Yoga en specifiek Ashtanga yoga steeds verder uit. Inmiddels wordt het door miljoenen mensen over de hele wereld beoefend. Ashtanga Yoga is een actieve vorm van yoga en wordt vaak de mannelijke yoga genoemd. Het is namelijk een energieke vorm van yoga, door het snelle wisselen van houdingen. Het vraagt daardoor veel van het lichaam en is een fijne en intensieve manier van bewegen. Ook zorgt het voor een flexibeler en sterker lichaam: als je het vaker doet zul je zien dat je fitter en beweeglijker wordt.
Ashtanga yoga houdingen
Er zijn veel verschillende houdingen in de Ashtanga series en in de yoga-wereld wordt het gezien als de expressie van je innerlijke zelf. Er zijn in totaal zes reeksen en hier werk je aan de perfectionering van je totale bewustzijn. Zintuiglijke, psychologische, morele en sociale doelstellingen vloeien erin samen.
Primary series Ashtanga yoga
In deze vorm wordt er gewerkt met een vaste set van ashtanga yoga houdingen. Je ontdekt wat yoga eigenlijk is en maakt kennis met de combinatie van beweging en ademhaling. Dit doe je door het oefenen van een aantal staande basishoudingen uit de Ashtanga Yoga Primary Series. Elke in- en uitademing is gekoppeld aan een beweging om in en uit een houding te komen. Dit heet vinyasa.
Ashtanga Mysore
Mysore is de bakermat van Ashtanga Yoga, de plaats in India waar het allemaal begon met Sri K. Pattabhi Jois. Ashtanga Yoga Mysore Style is een lesstijl binnen de yoga Ashtanga, een energie- en warmte-opwekkende practice die ideaal is om je dag mee te beginnen. De practice brengt je lichaam en systeem op gang en zorgt voor een heldere, kalme geest en een rustige, weloverwogen dag. Je hebt je eigen ‘practice’, een persoonlijke combinatie van oefeningen uit de ashtanga series. Voor het optimale effect, oefen je je practice elke dag (minimaal drie keer per week), behalve op zaterdag (rustdag) en bij nieuwe en volle maan.
Mysore Yoga Mysore Style is geweldig om meer verdieping te krijgen in je yogabeoefening. Je oefent je individuele routine in een gemengde groep van beginners en gevorderden. Je yogadocent loopt rond en begeleidt en corrigeert je waar nodig in je houdingen. Zo leer je elke dag iets nieuws uit de Ashtanga Primary series en verdiep je je practice steeds verder. Wanneer je genoeg kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en concentratie hebt ontwikkeld, krijg je een nieuwe yogahouding aangereikt. Het is als het ware privéles in een groeps-setting. Er zijn ook zogenaamde ‘ashtanga led classes’: geleide lessen waarin je samen met de hele klas gelijktijdig oefeningen doet en je yogadocent de oefeningen en het ritme aangeeft. De groepsenergie geeft aan deze lessen een extra dimensie.
Ashtanga led
In Ashtanga Yoga wordt er gewerkt met een vaste set van houdingen. De lessen zijn ideaal voor jou als je nog niet bekend bent met de yoga Ashtanga. Je ontdekt wat yoga eigenlijk is en maakt kennis met de combinatie van beweging en ademhaling. Dit doe je door het oefenen van een aantal staande basishoudingen uit de Ashtanga Yoga Primary Series. Elke in- en uitademing is gekoppeld aan een beweging om in en uit een houding te komen. Dit heet vinyasa.
In de Ashtanga led lessen krijg je alle tijd om je de basishoudingen eigen te maken en de ademhalingstechniek te leren. Elke week maak je kennis met een nieuwe houding van de Ashtanga series. Door elke houding rustig en met aandacht te oefenen en te herhalen, leer je je concentreren en rust te ervaren in de continue beweging op je ademritme. Deze lessen maken je lichaam en geest gezond en sterk, met een vergroot bewustzijn van ontspanning in je lijf. Je werkt met geduld, liefde en discipline toe naar een practice die je uiteindelijk zes dagen per week beoefent. Daarbij leer je dat elke dag anders is. Yoga is dus niet anders dan een spiegel van je dagelijkse leven.