Ashtanga Yoga

Maak kennis met de energieke yogavorm, Ashtanga Yoga, waar de ademhaling fungeert als jouw leidraad door een vaste reeks van houdingen, bekend als asana’s. De lessen bij Yogaplace zijn voor elk niveau, van beginnende tot ervaren yogi’s. 

Ashtanga yoga

Bekijk hier een video van een Ashtanga-les van Eveline Smeets, senior yoga docente bij Yogaplace.

Ashtanga yoga

Bekijk vormen in lesrooster: Ashtanga led, Ashtanga Mysore style, Ashtanga in depth

Ben je nieuw in de wereld van Ashtanga Yoga? Bij ons leer je de verschillende lesstijlen kennen, waaronder Ashtanga Led, Ashtanga Mysore en Ashtanga in Depth.

Ashtanga Led is een geleide les, waarbij de instructeur de sequentie van houdingen leidt. Ideaal voor beginners die begeleiding nodig hebben tijdens hun practice.

Ashtanga Mysore is een zelfstandige practice, waarbij je in je eigen tempo de reeks houdingen uitvoert. De instructeur biedt individuele aanwijzingen en helpt je bij het ontwikkelen van een persoonlijke routine.

Ashtanga in Depth is een verdiepende les voor gevorderde yogi’s. Hier duik je dieper in de principes en filosofie van Ashtanga Yoga, en verken je geavanceerde houdingen en ademhalingstechnieken.

Of je nu een beginner bent of een ervaren beoefenaar, onze ervaren instructeurs staan klaar om je te begeleiden op jouw Ashtanga Yoga reis. Ontdek welke lesstijl het beste bij jou past en ervaar de kracht en energie van Ashtanga Yoga bij Yogaplace. 

Boek een gratis proefles en ervaar het zelf.

Of je nu dagelijks of wekelijks yoga beoefent, jouw persoonlijke practice biedt een effectieve route naar het vergroten van kracht, flexibiliteit, concentratie, mentale balans en een versterkt immuunsysteem.

Yogaplace biedt ook les aan in:

Ervaar het effect van yoga direct

Wat is Ashtanga yoga

Ashtanga verwijst naar de acht takken van yoga, zoals beschreven door Rishi Patanjali rond het begin van de jaartelling. Het betekent letterlijk “acht ledematen”. Elke tak heeft zijn eigen unieke aspect, zoals ademhaling, zelfreflectie en houding. Het ultieme doel van Ashtanga Yoga is om een dieper en ruimer bewustzijn te bereiken.

Het interessante is dat je niet alle takken hoeft te beoefenen om dit bewustzijn te bereiken. Bovendien hoeft de beoefening niet in strikt opeenvolgende stadia te verlopen. Het draait allemaal om het vinden van jouw eigen weg.

Asana’s, ofwel yogahoudingen, zijn een prachtige uitdrukking van de eenheid tussen geest en lichaam. Het is een vaste ceremonie van beweging en ademhaling die leidt tot diepe innerlijke verbinding.

Bij Yogaplace nodigen we je uit om de diepte van Ashtanga Yoga te ervaren en jezelf te verrijken met de waardevolle principes die het te bieden heeft. Ontdek de harmonie tussen geest en lichaam terwijl je elke asana verkent en jouw eigen pad naar innerlijk bewustzijn bewandelt.

Waarom is Ashtanga zo populair?

Ashtanga Yoga biedt niet alleen een complete en holistische benadering van fysieke en mentale gezondheid, maar heeft ook een indrukwekkende reeks lichamelijke voordelen. Met de nadruk op kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen, helpt Ashtanga Yoga je om een sterk en veerkrachtig lichaam op te bouwen. Door regelmatige beoefening van deze dynamische yogavorm kun je de spierkracht vergroten, de flexibiliteit verbeteren en de algehele lichamelijke conditie versterken.

Ashtanga Yoga stimuleert ook de bloedcirculatie, wat kan leiden tot een betere zuurstofopname en een verbeterde algemene gezondheid. Het bevordert een gezonde spijsvertering en helpt bij het ontgiften van het lichaam.

Bovendien helpt Ashtanga Yoga bij het verlichten van spanning en stress in het lichaam, wat kan leiden tot een betere slaap en een verhoogd gevoel van welzijn.

Ervaar zelf de lichamelijke voordelen van Ashtanga Yoga en ontdek hoe deze populaire yogavorm jou kan helpen om een sterk, flexibel en veerkrachtig lichaam te ontwikkelen. 

Klik op de afbeelding voor volledige grootte

Ashtanga yoga houdingen

Er zijn veel verschillende houdingen in de Ashtanga series en in de yoga-wereld wordt het gezien als de expressie van je innerlijke zelf. Er zijn in totaal zes reeksen en hier werk je aan de perfectionering van je totale bewustzijn. Zintuiglijke, psychologische, morele en sociale doelstellingen vloeien erin samen.

Primary series Ashtanga yoga

In deze vorm wordt er gewerkt met een vaste set van ashtanga yoga houdingen.  Je ontdekt wat yoga eigenlijk is en maakt kennis met de combinatie van beweging en ademhaling. Dit doe je door het oefenen van een aantal staande basishoudingen uit de Ashtanga Yoga Primary Series. Elke in- en uitademing is gekoppeld aan een beweging om in en uit een houding te komen. Dit heet vinyasa.

Ashtanga led

In Ashtanga Yoga wordt er gewerkt met een vaste set van houdingen. De lessen zijn ideaal voor jou als je nog niet bekend bent met de yoga Ashtanga. Je ontdekt wat yoga eigenlijk is en maakt kennis met de combinatie van beweging en ademhaling. Dit doe je door het oefenen van een aantal staande basishoudingen uit de Ashtanga Yoga Primary Series. Elke in- en uitademing is gekoppeld aan een beweging om in en uit een houding te komen. Dit heet vinyasa.

In de Ashtanga led lessen krijg je alle tijd om je de basishoudingen eigen te maken en de ademhalingstechniek te leren. Elke week maak je kennis met een nieuwe houding van de Ashtanga series. Door elke houding rustig en met aandacht te oefenen en te herhalen, leer je je concentreren en rust te ervaren in de continue beweging op je ademritme. Deze lessen maken je lichaam en geest gezond en sterk, met een vergroot bewustzijn van ontspanning in je lijf. Je werkt met geduld, liefde en discipline toe naar een practice die je uiteindelijk zes dagen per week beoefent. Daarbij leer je dat elke dag anders is. Yoga is dus niet anders dan een spiegel van je dagelijkse leven.

Ashtanga Mysore

Mysore is de bakermat van Ashtanga Yoga, de plaats in India waar het allemaal begon met Sri K. Pattabhi Jois. Ashtanga Yoga Mysore Style is een lesstijl binnen de yoga Ashtanga, een energie- en warmte-opwekkende practice die ideaal is om je dag mee te beginnen. De practice brengt je lichaam en systeem op gang en zorgt voor een heldere, kalme geest en een rustige, weloverwogen dag. Je hebt je eigen ‘practice’, een persoonlijke combinatie van oefeningen uit de ashtanga series. Voor het optimale effect, oefen je je practice elke dag (minimaal drie keer per week), behalve op zaterdag (rustdag) en bij nieuwe en volle maan. 

Mysore Yoga Mysore Style is geweldig om meer verdieping te krijgen in je yogabeoefening. Je oefent je individuele routine in een gemengde groep van beginners en gevorderden. Je yogadocent loopt rond en begeleidt en corrigeert je waar nodig in je houdingen. Zo leer je elke dag iets nieuws uit de Ashtanga Primary series en verdiep je je practice steeds verder. Wanneer je genoeg kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en concentratie hebt ontwikkeld, krijg je een nieuwe yogahouding aangereikt. Het is als het ware privéles in een groeps-setting. Er zijn ook zogenaamde ‘ashtanga led classes’: geleide lessen waarin je samen met de hele klas gelijktijdig oefeningen doet en je yogadocent de oefeningen en het ritme aangeeft. De groepsenergie geeft aan deze lessen een extra dimensie.

Ashtanga Depth

Ashtanga Depth Yoga is een unieke yogavorm die je uitnodigt om de diepten van bewustzijn te verkennen. Deze gevorderde practice gaat verder dan fysieke houdingen en neemt je mee op een innerlijke reis van zelfontdekking en spirituele groei.

Tijdens de Ashtanga Depth lessen duik je dieper in de principes en filosofie van Ashtanga Yoga. Je verkent geavanceerde houdingen uit de ashtanga series, ademhalingstechnieken en meditatiepraktijken om een dieper begrip van jezelf en het universum te bereiken.

Deze intensieve practice vraagt om toewijding en een open geest. Je wordt begeleid door ervaren instructeurs die je ondersteunen bij elke stap van je reis naar innerlijke transformatie.

Ervaar de verrijkende voordelen van Ashtanga Depth Yoga, waaronder verhoogde concentratie, emotionele stabiliteit en een dieper gevoel van verbinding. Ontdek de kracht van deze yogavorm en laat je leiden naar nieuwe hoogten van bewustzijn bij Yogaplace.

Maak kennis
met yoga

Reserveer jouw
(online) yoga les

Yogaplace kent geen grenzen

Ons aanbod is ook online te vinden
Meer informatie?
Lees in onze FAQ alles over hoe je je voorbereidt op jouw les en welke leefregels gelden in onze shala