Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga is een actievere vorm waarbij adem en beweging samenkomen. Bij Yogaplace vind je naast deze yogavorm ook andere soorten yoga. Voor ieder niveau, van beginnende tot ervaren yogi’s.

Ashtanga yoga

Bekijk hier een video van een Ashtanga-les van Eveline Smeets, senior yoga docente bij Yogaplace.

Ashtanga yoga

Lesvormen: Ashtanga led, Ashtanga Mysore style

Deze yoga is een energieke yogavorm waarbij de ademhaling de gids vormt voor een vaste reeks van houdingen, die worden asana’s genoemd. Door de Ashtanga houdingen en je ademhaling leer je jouw geest en lichaam in verbinding te laten komen. Ashtanga yoga is een actievere en tartende lesvorm, ook wel Yan yoga genoemd.

Benieuwd wat Ashtanga yoga voor jou kan betekenen? Boek een gratis proefles en ervaar het zelf.

Ashtanga is een yogamethode die passend is voor mensen die aan hun fysieke, mentale en spirituele ontwikkeling willen werken. Ashtanga yoga is van generatie op generatie doorgegeven en is een methode, die kan leiden tot persoonlijk transformatie. Voordat dit punt bereikt wordt zal je ook fysieke en mentale resultaten merken, zoals een goede houding en meer mentale rust. 

Het dagelijkse of wekelijkse beoefenen van Ashtanga yoga, hoe lang of kort, is een effectieve manier om kracht, flexibiliteit, concentratie, mentale evenwichtingheid en een verbeterende immuniteit te verkrijgen. 

Yogaplace biedt ook les aan in:

Ervaar het effect van yoga direct

Wat is Ashtanga yoga?

Ashtanga verwijst naar de acht takken die door Rishi Patanjali zijn beschreven zo rond het begin van de jaartelling. Letterlijk betekent het de acht ledematen. Elke tak heeft zijn eigen onderdeel, zoals ademhaling, het naar binnen richten en meerdere takken zijn gewijd aan sociaal gedrag. Doel is om in een dieper en breder beustzijn te komen. Dit hoeft niet pas te gebeuren door alle takken te beoefenen, soms kan het ook door enkele gebeuren. Ook hoeft het niet in opeenvolgende stadia te verlopen. Asana’s, of wel houdingen zijn een expressie van het samengaan van geest en lichaam Elke asana wordt op een vaste manier ingezet, volgehouden en voltooid

Hoe bekend is Ashtanga yoga?

Na 1950 bezochten steeds meer mensen uit het westen India en maakte kennis met andere leefwijzes en de oude wijsheden van Yoga. De opgedane kennis en ervaring name ze weer terug en paste ze toe in jun eigen shala’s en zo groeide Yoga en specifiek Ashtanga yoga steeds verder uit. Inmiddels wordt het door miljoenen mensen over de hele wereld beoefend. Ashtanga Yoga is een actieve vorm van yoga en wordt vaak de mannelijke yoga genoemd. Het is namelijk een energieke vorm van yoga, door het snelle wisselen van houdingen. Het vraagt daardoor veel van het lichaam en is een fijne en intensieve manier van bewegen. Ook zorgt het voor een flexibeler en sterker lichaam: als je het vaker doet zul je zien dat je fitter en beweeglijker wordt.

Ashtanga yoga houdingen

Er zijn veel verschillende houdingen in Ashtanga yoga en in de yoga-wereld wordt het gezien als de expressie van je innerlijke zelf. Er zijn in totaal zes reeksen en hier werk je aan de perfectionering van je totale bewustzijn. Zintuiglijke, psychologische, morele en sociale doelstellingen vloeien erin samen.

Klik op de afbeelding voor volledige grootte

Maak kennis
met yoga

Reserveer jouw
(online) yoga les

Yogaplace kent geen grenzen

Ons aanbod is ook online te vinden
Meer informatie?
Lees in onze FAQ alles over hoe je je voorbereidt op jouw les en welke leefregels gelden in onze shala