Meet out Members

Wij zetten graag onze members van Yogaplace in het zonnetje! Deze keer aan de beurt: onze trouwe member Esther.

Esther begon ooit met Easy Flow yoga. Ze heeft zich laten inspireren door de introductiecursus met Ashtanga yoga. Esther beoefent haar practice nu meerdere keren per week in de Mysore les. 

Hoe het allemaal is begonnen…

Esther: ‘Ik ben gestart in juni 2021, toen heb ik hier mijn eerste Yogales gevolgd bij Sanne in de studio. Daar heb ik de easy flow gedaan voor 1 keer in de week. We zaten volop in de corona tijd. Toen heb ik veel lessen thuis gedaan. Ik heb het langzaam opgebouwd. Na december hadden we gelukkig weer de mogelijkheid om fysiek te komen. Daar heb ik toen bij Lisa de introductiecursus gedaan. Door de cursus heb ik me erg laten inspireren door yoga. De visie van yoga en alles wat daar mee te maken heeft. Ik probeerde de Mysore practise. Eerst vond ik het niks voor mij omdat ik het eng vond. Ik was op dat moment ook nog niet heel bekend met de serie. Nu vind ik het eigenlijk de meest fijne vorm van Yoga. Ik heb dat erg opgebouwd. Ik begin mijn ochtend het liefste door in de ochtend de practice te volgen.’

Waar kwam de behoefte vandaan om te beginnen met yoga?

Esther: ‘Eigenlijk om mezelf meer terug te vinden. Ik denk dat veel mensen in de yoga practice dingen hebben meegemaakt, ik ook. Zo ook fysiek. Ik heb vroeger ook wel yoga gedaan maar niet zo intens als dat nu gebeurt. En het leek mij een goede manier om in contact te komen met jezelf. Uiteindelijk is dat ook gekomen. Ik heb de meditatie training gedaan, dat ontwikkelt zich zo langzaamaan, je denkt ook dat je fysiek veel aan kan, daar sta ik nog steeds van verbaasd. Dat het mogelijk is om je lichaam heel goed te trainen. Je merkt ook dat je wat ouder wordt, ik sta er iedere practice van te kijken dat het me lukt. Het fysieke, mentale en emotionele stuk is erg belangrijk.’ 

Hoe vond je het om met Ashtanga yoga te beginnen? Het is natuurlijk anders dan easy flow en yin yoga.

Esther: ‘Ik denk dat het in de eerste instantie was dat er een flinke uitdaging in zat, fysiek. Je gaat toch wel heel ver met je lichaam. En op het moment dat je dat in een goede combinatie kunt brengen met je lichaam daardoor word ik van binnen heel erg kalm. Op een gegeven moment is het zo in mijn systeem gaan zitten, dat ik eigenlijk bijna niet meer zonder kan. Het heeft een bepaald effect dat het je dagelijkse leven heel erg veranderd.

Hoe neem je dat mee in je dagelijks leven?

Esther: ‘De practice in de ochtend is voor mij heel erg fijn. Ik heb 10 jaar geleden een hersenbeschadiging opgelopen. Voor mij is het dan heel fijn als ik even vrij van prikkels ben. De meditatie training heeft er ook aan bijgedragen dat ik iedere dag mediteer om mijn hoofd tot rust te krijgen. Dus dat is een onderdeel geworden in mijn dagelijkse leven. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik een retreat ben gaan doen vorig jaar, het was zo een mooie ervaring dat ik het weer ga doen komend jaar. En dat vloed allemaal voort omdat ik yoga ben gaan doen.

Zijn er lessen die jij hebt geleerd uit je practice?

Esther: ‘Ik hou van een uitdaging. Je moet je grenzen natuurlijk bewaken maar het is ook heel prettig om de uitdaging een beetje op te zoeken. Ik denk dat dat in iedere practice wel gebeurt. Je moet echt bij jezelf blijven, bij je eigen practice blijven, en je niet te veel laten meeslepen door anderen.  Het fijnste is om op je matje te gaan staan en je practice te doen en gewoon helemaal bij jezelf te blijven. Ik denk dat het ook wel een kunst is om bijvoorbeeld je niet af te vragen hoe het eruit ziet van de buitenkant, dat hoeft niet zo heel erg interessant te zijn. Het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt, en ieder lijf is anders.’

Wat zou je nou tegen iemand willen zeggen die twijfelt of Ashtanga yoga iets voor hem of haar is?  Vragen zich af: ben ik wel fit genoeg, kan ik het wel bijhouden?

Esther: ‘Ik denk dat het niet interessant is om hoe is oud, jong, fysiek of je een beperking hebt. Ik heb artrose in mijn handen, daarom maak ik keuzes welke houdingen ik kan doen. Dat zijn keuzes maken. Ik kan me wel voorstellen dat het een fysieke uitdaging is want het is best zwaar. Maar het brengt zo veel energie. Ik denk dat iedereen het zou kunnen om zo de dag te kunnen beginnen. Je krijgt energie dat je de controle krijgt over je geest, over je lijf. Dat je heel veel kunt sturen met je ademhaling. Ademhaling hebben we allemaal bij ons, daar kunnen we alles mee. Ook als je beperkt bent. Ik denk dat een slechte practice niet bestaat. Ik zie hier zo veel mensen die een practice doen, met beperking, zonder beperking. Hartstikke lenig. Niet lenig. Oud. Jong. Onzeker, ben ik ook.

‘En vooral nieuwsgierig.’

 Nieuwsgierig waarnaar?

Esther: ‘Ik zei een half jaar geleden dat ik niet op mijn hoofd kan staan. En toch sta je dan op je hoofd. Dat vind ik zo leuk. Die overtuigingen leer je hier los te laten. De uitdaging is gewoon mooi.’’

Esther: ’Dat is ook iets waar yoga voor staat. Dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Hoe zie je het verder? Waar wil je je verder in ontwikkelen?

Esther: ‘Dat is een uitdaging op dit moment. Ik voel wel dat ik iets wil, maar ik weet nog niet precies hoe en welke vorm. Ik ga starten met de teacher training, dat vind ik wel een hele uitdaging. Daaruit kan ik weer mijn eigen practice uitvoeren. En van daaruit ga ik verder met wat er op mijn pad komt.

Het is allemaal heel snel gegaan. Het gaat om je systeem, je raakt eraan gewend om op kwart voor 5 op te staan en om 6 uur op je matje plaats te nemen. Zelf heb ik dan een hele goed ochtend.’

Hoevaak per week?

Esther: ‘Ik kom denk ik 4 keer in de ochtend, zeker 3 keer. Ik practice denk ik 6 keer per week. Als ik niet hier kom doe ik het thuis. Het mooie van Mysore vind ik dat het jouw practice is. Al kom je op je yogamatje alleen maar een half uur mediteren, dat is ook oké. Alles is eigenlijk oké. Dat is ook wel mooi.’

’Ik vind Yogaplace een hele fijne plek om te komen. Ik denk dat het een hele veilige omgeving is. Respectvol vanuit de docenten, mensen wat hier komen practicen.’

Wat is Ashtanga yoga Mysore style?

Mysore is de bakermat van Ashtanga Yoga, de plaats in India waar het allemaal begon met Sri K. Pattabhi Jois. Ashtanga Yoga Mysore Style is een lesstijl binnen de yoga Ashtanga, een energie- en warmte-opwekkende practice die ideaal is om je dag mee te beginnen. De practice brengt je lichaam en systeem op gang en zorgt voor een heldere, kalme geest en een rustige, weloverwogen dag. Je hebt je eigen ‘practice’, een persoonlijke combinatie van oefeningen uit de ashtanga series. Voor het optimale effect, oefen je je practice elke dag (minimaal drie keer per week), behalve op zaterdag (rustdag) en bij nieuwe en volle maan.

Mysore Yoga Mysore Style is geweldig om meer verdieping te krijgen in je yogabeoefening. Je oefent je individuele routine in een gemengde groep van beginners en gevorderden. Je yogadocent loopt rond en begeleidt en corrigeert je waar nodig in je houdingen. Zo leer je elke dag iets nieuws uit de Ashtanga Primary series en verdiep je je practice steeds verder. Wanneer je genoeg kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en concentratie hebt ontwikkeld, krijg je een nieuwe yogahouding aangereikt. Het is als het ware privéles in een groeps-setting.

Nu willen we jullie ook in het zonnetje zetten! Heb je altijd wel eens Mysore lessen willen proberen? Dit is je kans, want je krijgt drie gratis lessen Mysore cadeau.

– Gratis aan te schaffen t/m 14 maart 2023

– Éen maand geldig na de eerste boeking 

– Eerste boeking dient plaats te vinden vóór 14 maart 2023

Recente blogs
Deze blog delen