Yoga poses voor een energieke zomer

yoga-poses

De zomer, een actief seizoen waarin je meer wilt doen en ondernemen. De temperaturen zijn hoger en het is langer licht. Het seizoen om je open te stellen en te verbinden. Misschien ervaar je dat je meer bezig bent met de mensen en de wereld om je heen en dat je wat minder aandacht hebt voor jezelf. Des te belangrijker om een momentje voor jezelf te nemen. We geven je een aantal tips en yoga oefeningen.

tijd voor jezelf met yoga oefeningen

Of dit nu thuis is, op vakantie, of in de natuur. Creëer een plekje met een fijne sfeer waar je ongestoord je ding kunt doen. Je hoeft geen uur op de mat te staan en allerlei ingewikkelde yoga poses uit te voeren. Yoga omvat veel meer dan het uitvoeren van een aantal yoga houdingen op de mat. Je kunt hierbij ook denken aan andere oefeningen zoals pranayama (ademhalingsoefeningen) of een bodyscan. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om in het hier en nu te komen en je te verbinden jezelf. Voel hoe het met je gaat en waar jij behoefte aan hebt.

Yoga houdingen voor een energieke dag

Wil je je deze zomer fit en energiek voelen? Sta ‘s ochtends vroeg op en neem een momentje voor jezelf voordat je in de aan-modus springt en van alles gaat doen. In de zomer is het al vroeg licht. Tijdens zonsopkomst ontwaakt de natuur en is er veel prana (levensenergie) in de lucht. Een mooi moment om je dag energiek te starten door het uitvoeren van een zonnegroet! Volg deze yoga poses:

  • Kom rechtop staan en voel de gronding onder je voeten
  • Adem in, breng je armen in een grote cirkel omhoog en sluit je handpalmen
  • Uitademend buig je voorover en plaats je de handen op de mat. Je kunt hierbij je knieën buigen
  • Inademend verleng je je rug, uitademend stap je de voeten een voor een naar achteren en breng je het lichaam in een rechte lijn (plank) en zak je rustig omlaag totdat je op je buik ligt
  • Adem in en open je borst, duw vanuit je handen het bovenlichaam een stukje omhoog (cobra of upward dog)
  • Adem uit, rol terug omlaag en druk stevig in je handen en duw je zitbotjes op naar het plafond via de knieën of door je tenen in de mat te krullen (downward dog)
  • Adem in en stap de voeten naar voren tussen de handen, verleng je rug
  • Adem uit en buig het hoofd richting de benen
  • Adem diep in, kom rustig overeind en breng de handen in een grote cirkel boven je hoofd
  • Adem uit, laat de handen rustig omlaag zakken langs het lichaam en voel de gronding onder je voeten

Aanwezig zijn in het hier en nu

Zoals we al zeiden, bestaat yoga niet alleen uit yoga poses. Het gaat ook om aanwezig en bewust zijn. Gedurende de dag kun je een momentje nemen en je zintuigen gebruiken om in het hier en nu te komen. Kijk eens om je heen, wat kun je waarnemen? Objecten, kleuren, structuren. Hoor je geluiden? Zijn deze ver weg of dichtbij? Misschien ruik je een bepaalde geur, kun je de temperatuur waarnemen of iets proeven? Wanneer je dit doet, ben je eigenlijk al bezig met yoga oefeningen.

Een verkoelende ademhalingsoefening

Naast yoga houdingen kan je er ook voor kiezen om ademhalingsoefeningen te doen. Om het lichaam te helpen afkoelen op een warme zomerse dag, kun je de Sitali ademhalingsoefening uitvoeren. Steek je tong uit en krul de zijkanten van de tong omhoog zodat er een soort rietje ontstaat. Adem rustig in en voel hoe verkoelende lucht het lichaam in stroomt. Adem rustig uit via de neus.

Recente blogs
Deze blog delen