Yoga poses voor een energieke zomer

yoga-poses

Ontdek hoe je deze zomer actief kunt blijven en jezelf kunt verbinden met behulp van eenvoudige yoga-oefeningen. Leer hoe je een rustige plek kunt creëren voor jezelf, waar je kunt genieten van de voordelen van yoga, zelfs tijdens je vakantie. Ontdek ook ademhalingstechnieken om koel te blijven op warme zomerdagen.

tips voor een zomerse yogasessie

Of je nu thuis bent, op vakantie of in de natuur, creëer een ontspannen plek waar je ongestoord je yoga kunt beoefenen. Het is niet nodig om een uur lang ingewikkelde yogaposes uit te voeren. Yoga gaat namelijk verder dan alleen de poses op de mat. Denk ook aan pranayama (ademhalingsoefeningen) en een bodyscan. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om in het hier en nu te komen en verbinding te maken met jezelf. Luister naar je lichaam en ontdek waar je behoefte aan hebt.

begin je dag energiek

Wil je je deze zomer fit en energiek voelen? Sta dan ’s ochtends vroeg op en neem een moment voor jezelf voordat je aan de drukke dag begint. In de zomer is het al vroeg licht en is er veel levensenergie (prana) in de lucht tijdens zonsopkomst. Maak gebruik van dit moment door een zonnegroet uit te voeren. Volg deze eenvoudige yoga poses:

  • Sta rechtop en voel de grond onder je voeten.
  • Adem in terwijl je je armen omhoog brengt en je handpalmen sluit.
  • Buig voorover tijdens het uitademen en plaats je handen op de mat. Je kunt je knieën buigen.
  • Adem in, strek je rug uit en stap tijdens het uitademen één voor één met je voeten naar achteren, zodat je lichaam in een rechte lijn staat (plankpositie). Laat je langzaam zakken totdat je op je buik ligt.
  • Adem in en open je borst, duw je bovenlichaam omhoog vanuit je handen (cobra- of upward dog-positie).
  • Adem uit, rol terug naar beneden en duw stevig in je handen. Breng je heupen omhoog naar het plafond door je knieën te buigen of je tenen in de mat te krullen (downward dog-positie).
  • Adem in en breng je voeten één voor één naar voren tussen je handen, terwijl je je rug verlengt.
  • Adem uit en breng je hoofd richting je benen.
  • Adem diep in terwijl je rustig rechtop komt en je handen boven je hoofd brengt.
  • Adem uit terwijl je je handen rustig langs je lichaam laat zakken en de grond onder je voeten voelt.

Aanwezig zijn in het hier en nu

Zoals eerder vermeld, omvat yoga meer dan alleen fysieke poses. Het draait ook om aanwezig zijn en bewustzijn. Neem gedurende de dag een moment om je zintuigen te gebruiken en in het hier en nu te zijn. Kijk om je heen en observeer wat je ziet: objecten, kleuren en structuren. Luister naar geluiden, of ze nu dichtbij of veraf zijn. Merk geuren op en voel de temperatuur om je heen. Door dit bewustzijnsoefeningen te doen, ben je eigenlijk al bezig met yoga.

Een verkoelende ademhalingsoefening

Naast yoga poses kun je ook ademhalingstechnieken gebruiken. Om jezelf af te koelen op warme zomerdagen, kun je de Sitali ademhalingsoefening proberen. Steek je tong uit en krul de zijkanten omhoog, waardoor het lijkt op een rietje. Adem rustig in en voel de verkoelende lucht je lichaam binnenstromen. Adem vervolgens rustig uit door je neus.

zomerse yoga

Geniet deze zomer van een actieve levensstijl en versterk je verbinding met jezelf door middel van eenvoudige yoga-oefeningen. Of je nu een rustige plek in je huis creëert, op vakantie bent of in de natuur vertoeft, neem de tijd om in het hier en nu te zijn en te genieten van de voordelen van yoga. Probeer ook ademhalingstechnieken zoals de Sitali om koel te blijven op warme zomerdagen. Laat yoga je begeleiden naar een fitte en energieke zomer!

Recente blogs
Deze blog delen